TOEN NIET, NU NIET, NOOIT! Truus Menger 85

3 mei t/m 1 juni 2008

Ere-dubbelexpositie in De Vishal en Noord-Hollandsarchief/Aart van der Kuijl/auteur begeleidende catalogus/concept/curatoren: Aart van der Kuijl/Alexander de Bruin (NHA)

image.jpeg

EEN STRIJDBAAR LEVEN IN BEELD

Tentoonstelling over het leven van Truus Menger in het Noord-Hollands Archief

Onder het motto: ´Toen niet, nu niet, nooit!´ wordt in De Vishal te Haarlem van 3 mei t/m 1 juni 2008 een overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van de bekende beeldhouwer Truus Menger. In het Noord-Hollands Archief (NHA) is de expositie ‘Een strijdbaar leven in beeld’ te zien.

Het motto van de tentoonstelling in De Vishal refereert aan de titel van het boek waarin door Truus Menger de oorlogsbelevenissen zijn opgetekend van de verzetsploeg waaraan zij leiding gaf, waarvan ook haar jongere zuster Freddy en de door haar levensoffer zo bekend geworden Hannie Schaft deel uitmaakten. Het NHA brengt haar leven in beeld aan de hand van filmbeelden, foto’s en archiefstukken.

Met deze overzichtstentoonstellingen eren De stad Haarlem, De Vishal en Het Noord-Hollands Archief ter gelegenheid van het bereiken van haar 85ste levensjaar deze verzetsheldin en veelzijdige kunstenaar die in haar werk de boodschap tegen machtsmisbruik, willekeur en onverdraagzaamheid altijd centraal heeft laten zijn.

Truus Menger heeft terecht veel waardering ondervonden voor haar verzetsactiviteiten en voor haar kunstzinnige creaties. Dit komt ondermeer tot uitdrukking in de speciale medaille die zij voor haar activiteiten in de Nederlandse verzetsbeweging als enige vrouw, uit handen van generaal Dwight (Ike) Eisenhower mocht ontvangen. Ook de Yad Vashem-medaille die door Israëls Golda Meir aan Truus Menger werd uitgereikt en haar benoeming tot Officier in de Orde van Orange Nassau zijn eerbewijzen waarmee deze uitzonderlijke kunstenares terecht is geëerd.