SIZE DOESN'T MATTER - DAVID MACH PROJECT

19 juli t/m 24 augustus 2008
 

Monumentale beelden, installatie- annex assemblage
Locaties:
De Vishal
Kunstkerk Bakenes
De Kleine Zaal van De Vishal

Curatoren: Marc van der Aart, Aart van der Kuijl (tevens concept) en Bianca Vooges

In het kader van Haarlem Cultuurstad 2008 duikt de Britse kunstenaar David Mach op in De Vishal. In een groots opgezette solotentoonstelling brengt De Vishal de veelzijdigheid van deze kunstenaar op een aantrekkelijke manier in beeld op twee toplocaties in de stad. Er zijn in het oog springende assemblages in Kunstkerk Bakenes te zien, een installatie van zesduizend (!) autobanden in De Vishal én een spannende blikvanger in de vitrine van De Vishal.

David Mach (1956) louter als neo-popartkunstenaar aanmerken doet hem te kort. Zijn monumentale collages, assemblages van alledaagse zaken als veelkleurige lucifers (Matchheads), kleerhangers en postkaarten, maar ook reusachtige installaties van recyclemateriaal zoals oude autobanden en tijdschriften weten telkens weer te verrassen. Het oeuvre van deze assemblagist staat niet alleen internationaal hoog aangeschreven, maar is ook geliefd bij een groot publiek.

Werk van Mach is ondergebracht in het Kröller-Müller Museum en vele andere belangrijke internationale collecties. Mach wordt in Europa onder meer vertegenwoordigd door de internationaal bekende Parijse Galerie Jerôme de Noirmont. Bekend is zijn Diving Woman, een door zijn nieuwe context (lucht in plaats van water) surrealistisch aandoend beeld, geplaatst aan de Belgische kust in het kader van de manifestatie Beaufort. En niet te vergeten de AJAX-installaties die hij met Harald Vlugt maakte in Park De Meer in Amsterdam.