a r t f o r a r t s a k e
f r e e l a n c e a r t h i s t o r i a n
MACHINERIE - DAGERAAD VAN INDUSTRIEEL NOORD-HOLLAND
14 juli t/m 1 september 2017
Dreefexpositie
Haarlem, juni 2017- In Paviljoen Welgelegen is van 14 juli t/m 1 september 2017 een expositie te zien van een selectie van documentaire fotowerken uit de rijke collectie van de Provinciale Atlas, en werken van een viertal beeldend kunstenaars. De expositie wordt georganiseerd in het kader van het thema ‘energietransitie Noord-Holland’ en zoomt in op het historisch verleden van industrieel Noord-Holland. De expositie wordt georganiseerd in het kader van het thema ‘energietransitie Noord-Holland’ en zoomt in op het historisch verleden van industrieel Noord-Holland.
Michael Jacklin, ‘Dance of the Particles’, gegalvaniseerd en gecoat ijzer chroomkleurig, 2015. Foto: Peter Cox. Courtesy Slewe Gallery
In samenwerking met het Noord-Hollands Archief waar de collectie van de Provinciale Atlas wordt beheerd, is in het Paviljoen Welgelegen een zomertentoonstelling samengesteld gebaseerd op beeldmateriaal uit de collectie Provinciale Atlas. Historische foto’s, prentbriefkaarten en aanvullend filmmateriaal belichten verschillende aspecten van allerlei historische machines en industriële installaties uit de landbouw, fabrieken, de voormalige Koninklijke Hoogovens, polders en gemalen en vertellen het bijzondere verhaal van de dageraad van Noord-Hollands industrieel verleden.
Vier kunstenaars wier werk qua materiaalkeuze, aanpak of in compositorische zin raakvlakken heeft met deze selectie van historisch beeldmateriaal, te weten Kim Habers, Michael Jacklin, Robert Lambermont en Reinoud Oudshoorn, zijn gevraagd deze selectie met enige werken te completeren. De tentoonstelling maakt deel uit van de serie Dreef Exposities, Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, Haarlem.
Kim Habers
Kim Habers laat zich niet begrenzen door het tweedimensionale karakter van de tekening. Zij tart de zwaartekracht door de lijn te bevrijden van het papier, en het papier van de wand. Als in trance snijdt Habers een duizelingwekkende hoeveelheid lijnen los van het papier en laat ze gretig bezit nemen van de ruimte. Haar complexe, welhaast krioelende lijnenpatroon suggereert eindeloze gedachtestromen, stedelijke patronen of een groeisel dat slechts een uitsnede lijkt van een weefsel waarbij het begin en het eind zijn overwoekerd door opeenvolgende lagen. Het tekenen als een proces om te verdwijnen, zo merkte een criticus treffend op over haar werk. Maar ook als toeschouwer verlies je je in haar ruimtelijk lijnenspel dat telkens weer andere vormen en perspectieven prijsgeeft. (Mirjam Westen) Habers heeft in de afgelopen tijd haar werkterrein van papieren installaties uitgebreid naar fijnzinnige keramische objecten.
Michael Jacklin
Michael Jacklin werkt in ijzer en dan voornamelijk in strip (plat) ijzer, een industrieel materiaal. Zijn werkmethode is altijd constructivistisch geweest, dat wil zeggen: geen materiaal weghalen (houwen) maar materiaal samenvoegen. Vanaf 1991 maakt hij beelden die vormelementen gebruiken uit de ouderwetse ijzeren bruggenbouw. Het zijn ruimtelijke transparante beelden met ongewone
zwaartekrachtverdeling. Zijn fascinatie voor ijzerconstructies van industriële objecten zet
Jacklin om in beelden met typerende sculpturale trekken zoals ruimtewerking, evenwicht en zwaartekracht. Het uiterlijk van de stripijzer beelden die hij vanaf 1998 maakt, wordt bepaald door een raster. Interessant hierbij is dat door de transparantie van het raster zowel de buitenkant als de binnenkant van het beeld gelijktijdig worden gezien. Bij elke stap rondom verandert de lichtval en het aanzicht van het beeld. Sinds 1995 exposeert Michael Jacklin bij Galerie Slewe in Amsterdam.
Robert Lambermont
Robert Lambermont is zowel beeldend kunstenaar als uitvoerend pianist. In die laatste hoedanigheid maakt hij deel uit van het Rondane Kwartet dat zich heeft gespecialiseerd in de uitvoering van werken van de componist Simeon ten Holt. Lambermont studeerde aan de Maastrichtse Kunstacademie en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na zijn studie vestigde hij zich in Haarlem. Het ontstaansproces van Lambermonts objecten verloopt organisch en intuïtief. Hij verzamelt vormen en bewegingen die hem opvallen in onder meer gebouwen en landschappen, maar ook in minder materiële zaken zoals een gesprek of de muziek van Simeon ten Holt. Op grond van poëtische overwegingen maakt hij een selectie uit alle indrukken en vertaalt deze naar tekeningen en ruimtelijke, bewegende objecten.
Reinoud Oudshoorn
Reinoud Oudshoorn gebruikt perspectief, afkomstig uit de illusionaire taal van de schilderkunst, en zet die in in zijn beelden. Op die manier wil hij een brug slaan tussen de ruimtelijke illusie van het platte vlak en de concrete realiteit van het driedimensionale beeld. Oudshoorns beelden ontstaan vanuit het staren en kijken naar een wit vlak, dat geleidelijk in een ruimte verandert. Daaruit komen tekeningen voort. De keuze voor een materiaal hangt samen met de gekozen tekening en met de technische mogelijkheden: ijzer verwijst naar grafiet, hout is interessant vanwege de lijnen van de nerf, matglas geeft diepte. Een schilderij is hem teveel een illusie en een driedimensionaal beeld teveel realiteit. Hij heeft een tussenvorm gevonden in beelden die ruimte creëren, soms aan een muur, soms op de vloer. Het verdwijnpunt, dat in vrijwel al zijn grotere werken aanwezig is, ligt op 1,65 m ooghoogte, zodat op elke tentoonstelling een voelbare horizon ontstaat.
De Provinciale Atlas
Het Noord-Hollands Archief te Haarlem beheert een bijzondere beeldcollectie van de Provincie Noord-Holland, de zogeheten Provinciale Atlas Noord-Holland. De collectie bestaat uit prenten, tekeningen, kaarten en foto’s. De afbeeldingen - in totaal zo’n 82.000 objecten - geven een duidelijk beeld hoe Noord-Holland er uit zag en zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.
Noord-Hollands Archief
Het Noord-Hollands Archief is hét informatiecentrum voor de geschiedenis van Noord-Holland en gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden.