image.png

37PK & ABC Architectuurcentrum

Beyond Architecture – Architecture Beyond

27 juni – 23 augustus 2015

locaties:
37PK en ABC

Opening:
27 juni, 16:00 uur door Jack van der Hoek, Wethouder Cultuur gemeente Haarlem

Locatie I: 37PK: Groot Heiligland 37, Haarlem
Locatie II tevens locatie opening: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47,
tel.: 023 534 05 84

Hoe beïnvloeden beeldende kunst en architectuur elkaar en vice versa? Schuilt er een kunstenaar in de architect en andersom? Dat wordt onderzocht in de expositie 'BEYOND ARCHITECTURE – ARCHITECTURE BEYOND' (BA-AB). Vertrekpunt van deze bijzondere expositie in 37PK en het ABC is een eerbetoon aan de tachtigjarige Marinus Fuit en diens opmerkelijke oeuvre.

image.jpeg

Marinus Fuit, Roodwitte lat met paaltje, 51 x 68 cm, zeefdruk, uitgave 1995, oplage 155

De tentoonstelling BA-AB verenigt Fuits werk met dat van een twaalftal landelijk bekende kunstenaars en het werk van een drietal gerenommeerde architectenbureaus. De titel van de expositie is een associatie op Beyond Architecture – Imaginative Buildings and Fictional Cities (Gestalten, Berlijn 2009). Een boek dat zich richt op de sterke band tussen stad, (toegepaste) kunst, architectuur en het maatschappelijk leven. De presentatie in 37PK en het ABC is samengesteld door gastconservator Aart van der Kuijl.

Marinus Fuit’s verstilde cityscapes en stedelijke stillevens vertonen een groot gevoel voor de abstracte waarde van dagelijkse zaken. Nature morte en stadslandschap vloeien organisch in elkaar over. Zijn benadering is niet zozeer gerelateerd aan het maatschappelijk leven, maar eerder aan een metafysisch standpunt waarin hij het zijn koppelt aan de stad als entiteit. De selectie van kunstenaars en architectenbureaus op de expositie BA-AB reflecteert verschillende aspecten van het werk van Fuit.

De indringende, dystopische nocturnes van fotograaf Hans Wilschut,in veel opzichten het tegengestelde van Fuit’s cityscapes met hun immer staalblauwe luchten. Terwijl de architectonische objecten en installaties van Frank Havermans juist naar het surreële neigen, een effect zoals dit ook bij Fuit te vinden is. Zo belichten alle getoonde werken van de geselecteerde kunstenaars een specifiek aspect van Fuits oeuvre. Tegelijkertijd ontstaat er tussen de kunstwerken onderling eveneens een relatie en krijgt het werk van achtereenvolgens Jeroen Kramer, Kim Habers, Esther Tielemans, Jan Maarten Voskuil, Krijn de Koning, Michael Jacklin, Robert Lambermont, Daniel vom Keller en Peter Bes een nieuwe lading in deze context. De getoonde werken van de geselecteerde architecten en architectenbureaus zijn daarbij gekozen vanwege hun uitgesproken sculpturale kwaliteit en vormen directe en indirecte verwijzingen naar de onderwerpkeuze van Marinus Fuit. BARCODE ARCHITECTS toont onder meerhet ontwerp voor de Taiwan Tower, een geabstraheerde kolossus, een reusachtig sculptuur die gebaseerd is op het cijfer 8. DOK ARCHITECTEN laat de speelse glazen oplossingen zien van Herman Zeinstra en kleurrijk geschetste aquarellen van oud rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Van MAX VAN AERSCHOT ARCHITECT, stadsarchitect van Haarlem worden onder meer maquettes van de gebouwen Artisjok, Distel & Papaver geëxposeerd.

De expositie Beyond Architecture – Architecture Beyond wordt mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, anonieme stichting, Stichting Stokroos, JC Ruigrok Stichting, Stichting Marinus Fuit, Gemeente Haarlem Cultuur stimuleringsfonds

image.jpeg

Michael Jacklin, ‘Inner Space Outer Space’, beeld uiterst rechts op de foto in Galerie Slewe, staafijzer, 2014

image.jpeg

Kim Habers, Untitled, paper/ink, 2015

image.jpeg

Hans Wilschut, Holiday Inn, Lebanon, Modern Ruins Series, 2010

image.jpeg

The design from BARCODE Architects, Rotterdam for the new Taiwan Tower is characterized by its unique figure 8 shape, which creates an urban gate that does justice to the name “Taichung Gateway” and a sky gate that frames the sky and the surrounding mountains. This spectacular ‘double gate’ is a symbol for unity, infinity and prosperity and welcomes people from all wind directions to observe the progress and future ambition of Taiwanese and international society.